Amorteringskravet oroar många

Är du osäker på om du kommer att få ett lånelöfte nu när amorteringskravet har trätt i kraft? Din oro är förståelig, mycket har förändrats i och med amorteringskravet – men det betyder inte att alla alternativ är låsta.

Det var den 1 juni som amorteringskravet trädde i kraft, efter att i nästan ett år diskuterats mellan hemdesignFinansinspektionen och regeringen. Anledningen till amorteringskravet är att få svenskarna att inte låna mer än vad de klarar av att betala – någonting som egentligen bara borde vara logiskt. Som bostadsmarknaden ser ut nu är det dock nästintill omöjligt att köpa en bostad utan att låna pengar, men självklart bör en plan för återbetalning finnas. Amorteringskravet innebär att du som har lån på mer än 70 procent av bostadens värde ska amortera 2 procent medan du som har lån på 50 procent av bostadens värde enbart behöver amortera 1 procent. När man sedan är under 50 procent försvinner amorteringskravet, men det är få som ligger under den procenten. Detta gäller dock enbart nya lån och de som redan fått lån av banken hamnar inte under kravet, utan kan fortsätta att enbart betala sin ränta om de önskar.

När de sedan dock väljer att sälja lägenheten eller villan och behöver ta ett nytt lån kommer amorteringskravet att träda i kraft, detta även om man önskar förlänga eller förändra lånet med exempelvis tilläggslån.

Att amorteringskravet oroar är inte konstigt, det handlar ju faktiskt om en extra stor summa pengar som en ska betala i månaden. Enligt en artikel här är det många som blir oroade över amorteringskravet och främst är det unga som är nya i bostadsmarknaden som oroar sig. De har ofta ett extra lån (ett så kallat topplån) för att över huvud taget kunna köpa från första början och är nu låsta till den bostad de köpt eftersom de inte har råd att betala sin boendekostnaden med ytterligare krav på amortering. Ge dock inte upp om du vill köpa en bostad, det finns många möjligheter. Prata med din bank, så ser du snart lösningarna.