Är singelboende verkligen bra?

Det räcker med att öppna vilken tidning som helst och bostadsbristen bland unga konstateras gång på gång. Ettor byggs i tusentals men ändå verkar det inte kunna täcka upp. Är det kanske värt att ställa sig frågan om singelboendet verkligen är särskilt bra, eller om det är dags att skrota idén om att ensam är stark?

Tidigare har vi skrivit om tips på hur man kan inreda en etta. Kanske borde vi idag börja fundera över hur man inreder en fyra, femma – eller ett stort radhus? Är ettornas tid en svunnen tid, och ska ungdomarna återigen ställa in sig på att bo kollektivt? Kan det verkligen vara hållbart ur ett miljöperspektiv av alla bor i varsin lägenhet?

Det finns många anledningar till varför det råder bostadsbrist i Sverige. Den största anledningen är helt enkelt att det byggts för lite i förhållande till hur mycket vår befolkning växer. Ett annat skäl är att många byggbolag drar sig från att bygga fina nyproduktioner när bostadspriserna gått ner något i framför allt storstadsregionerna. Ännu en anledning är att allt fler förväntar sig att den första bostaden ska vara i en etta. Hur rimligt är egentligen den förväntningen och, hur bra är det egentligen?

Fördelar med kollektivt boende många

Forskning visar till exempel att ett singelhushåll drar mer energi per huvud än om man delar kök och hygienutrymmen med andra. Matsvinnet minskar även i kollektiv och blir större ju färre det är som delar på matlagningen. Dessutom är det ur ett klimatperspektiv inte bra att man bor för många kvadratmeter själv – det bästa är att dela.

Ännu en orsak till varför man ska bo kollektivt, både som student, singel, ensamstående eller pensionär – är att ensamhet både försämrar ens livskvalitet, ens psykiska välmående och ens vanor. Bor vi tillsammans med folk ökar chansen att vi tar en promenad då och då, äter mer hälsosam kost och uppmuntrar varandra till att hitta på saker på fritiden. Så visst är det mysigt att bo i en etta, men att bo tillsammans är bättre ur många perspektiv. Och då har vi inte nämnt den rent ekonomiska (det är billigare att dela på hyran).