Att få elen på plats – tänk på detta!

Vid renoveringar är det nästan oundvikligt att inte tvingas dra in kablar eller göra elarbeten av något slag. Du kanske vill ändra ljuspunkter, lägga in golvvärme eller sätta ett digert sken på balkongen. El-arbeten kräver emellertid alltid hög säkerhet och rätt person för att utföra jobbet samt godkända och certifierade material.

Utöver säkerhetsaspekten och att välja rätt material som du med fördel kan inhandla på Elko, så är det naturligtvis priset som kan sätta käppar i hjulen. Elarbeten berättigar dock till ROT-avdrag till din fördel. Rör det sig om enklare jobb som du bemästrar så får du göra dem själv, men dessa är dock ytterst få och kräver gott handlag, även dem.

elinstallatör under renoveringVad du får och inte får göra – praktiska anvisningar

Ska du bara byta glödlampa, byta propp eller ojordade vägguttag upp till 16 A, så kan du ge dig in i leken som lekman själv. Om det dock ska bytas från jordade till ojordade eller om elcentralen måste ses över, så måste du be en elinstallatör om hjälp. Det är alltid viktigt att be om ett kontrakt på beställda elarbeten, eftersom det ge en garanti och du vet att du inte anlitat en svartjobbare. Elsäkerhetsverket har sammanställt en lista på elarbeten som du får och inte får göra. Kika på den foldern grundligt.

Granska material

Oavsett vad du köper in, om det handlar eltillbehör som kontakter eller sladdar, eller om det rör sig om en snygg retrolampa från loppisfynden, så är det alltid viktigt att bedöma säkerheten. Många älskar att fynda gamla prylar på second hand men det är få som tänker på att säkerhetskolla dem och överväga brandrisken. Kanske din loppislampa är färdig för explosion vilken sekund som helst? När du letar inredning efter renoveringen bör du alltså fortsätta ha säkerhetstänket kvar någonstans i huvudknoppen.