Att få en lägenhet

I Sverige finns det fler personer som behöver någonstans att bo än vad det finns bostäder som passar för dem. I Stockholm har studenter tältat på universitetsområdet, delvis för att sätta fokus på bostadsfrågan, men framför allt för att de helt enkelt inte hade någon annanstans att bo. Även på andra håll i landet kan det vara svårt att hitta en bostad, inte minst eftersom det även på mindre orter råder brist på små lägenheter. Ett annat problem är att nybyggda lägenheter alltid har ganska höga hyror. Detta gör att det är svårt att bygga bort bostadsbristen.

Det går dock att ordna en lägenhet, med en del hårt arbete. De flesta som ligger i kan hitta en lägenhet relativt snabbt, men det gäller bl.a. att man inte är alltför kräsen. Ett första steg är att inte gå efter rykten och vad andra säger.

Varje stad har minst ett område med dåligt rykte. I större städer är dessa områden oftast flera. Och ju större stad, desto större andel av invånarna som aldrig har satt sin fot i området. Så åk dit och kolla själv. Två av de områden i Sverige som har allra sämst rykte är Rosengård i Malmö och Rinkeby i Stockholm, men många blir positivt överraskade när de kommer dit.

Privatvärdar

Om man har ett fast jobb är det bästa tipset att kontakta privata hyresvärdar. Varje år ges Fastighetskalendern ut. Det är en sammanställning över samtliga privata fastighetsägare i Sverige. Fastighetskalendern finns ofta att läsa på det lokala biblioteket, och den finns även att köpa. Med uppgifterna från kalendern kan du sedan börja kontakta värdar. Det är naturligtvis inte säkert att de har några lediga lägenheter över, för många värdar lämnar hela sitt bestånd till de kommunala värdarna. Men det kan finnas värdar som har lediga lägenheter, och en del premierar driftighet, d.v.s. att hyresgästen kontaktar dem. Det finns i vilket fall inget att förlora.