Att skydda hem och egendom

I dag skriver vi om stölder och inbrott, om straff och proaktivt skydd med allt från dna-märkning till mindre avancerade, hemlarm som i sig just har en motverkande effekt på inbrott.

villaI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur en man nyligen dömdes till fyra månaders fängelse för stöld och falsk angivelse, som straff för att han stal en surfplatta från sin dotters förskola och sedan skyllde det hela på en kvinnlig tiggare, som vare sig kunde svenska och värja sig. En händelse som benämns som både unik och ful, med långtgående konsekvenser för både mannen och kvinnan.

DNA-märkta prylar motverkar inbrottstendensen

Ja det är nog svårt att skydda sig när någon beskyller en för stöld fast man inte ens kan språket och är så pass skyddslös som kvinnan ovan var. Men däremot kan man skydda sig från andra saker, med allt från hemlarm till överfallslarm. I Dagens Nyheter kan vi läsa att allt faktiskt kan skyddas med just stöldskydd, till och med gosedjur. Detta stöldskydd benämns som märk-dna och är ett syntetiskt framställt slags dna som används på följande sätt:

Den vita eller färglösa vätskan, som penslas på värdesaker likt ett nagellack, blir osynlig för blotta ögat men framträder i fluorescerande färger under uv-ljus. Likt dna-molekylen i våra kroppar är varje formel unik och kan därför spåras – Dagens Nyheter

Sedan detta kommit i bruk, ibland annat Sticklinge, har inte ett enda inbrott rapporterats. Och i DT kan vi vidare läsa att det faktiskt är fler och fler som väljer att skaffa just hemlarm, även fast inbrott i bostaden endast står för en procent av alla anmälda brott. Sedan är det även så att larm har en motverkande effekt på inbrott, vilket förmodligen får många att känna sig tryggare om natten eller när de åker iväg på en semesterresa.