Att tänka på med lån

I dag skriver vi om en kan tänka på när det kommer till tagande av lån hos en bank, samt om pengar och ekonomi i samband just olika typer av lån, som ofta har olika villkor beroende på bank och lånetyp.

man funderar idéI dag kan vi i Svenska Dagbladet läsa om hur Nordea och Swedbank säljer bolån till inkassobolag, något som numer också sker systematiskt. En del av storbankerna hanterar själva de kunder som inte kan betala på huslån eller konsumtionslån, innan de skickas över till Kronofogden, men vissa säljer alltså sina problemkrediter vidare, vilket innebär att inkassobolagen tar över skulderna och indrivningen, bolag som ofta har hårdare tag om kunderna.

Men kanske kommer problemen med att betala tillbaka minska när nu det är klart med just amortering på bolån som ett krav för att få ta lån, med undantag för särskilda skäl som handlar om arbetslöshet eller dödsfall, ett förslag som stammar från bland annat FI, Finansinspektionen. Mer om detta kan man läsa om i Dagens Nyheter. Problem med att få till bolån kan även kringgås genom att man tar lån på andra sätt, kanske genom ett privatlån på https://www.lånapengarna.nu/?

Läs på och kontrollera din ekonomi innan lån

Mer om just lån och olika typer av denna aktiva rättshandling, stadgad i lagbokens handelsbalk, kan man läsa om här på Hallå Konsument, en sida som är en oberoende vägledning genom myndigheten Konsumentverket. De listar bland annat upp de olika saker som är bra att veta innan man tar lån:

  • Läs på om olika typer av lån.
  • Fundera över vilket lån som passar dig och din ekonomiska situation bäst.
  • Prata med flera banker och jämför deras villkor, avgifter och räntor.
  • Läs igenom förhandsinformationen.
  • Fråga om det du inte förstår.

Innan man tar ett lån, eller innan beviljningen och avgörandet om du får ta ett lån eller inte sker, så brukar banken kontrollera återbetalningsmöjligheten genom att göra en kreditupplysning på konsumenten. Men det är också bra att själv också se över sin ekonomi och kontrollera sina möjligheter på återbetalning, innan man tar/bestämmer sig för att eventuellt tar ett lån. Olika typer av lån som man kan ta, förutom nämnda bolån (med säkerhet eller pant i bostaden), är privatlån (ofta högre ränta), snabblån (kallas även mikrolån och sms-lån) samt medlemslån (som medlemmar i facket kan få i vissa banker). Det lönar sig att ringa runt till olika banker och fråga om villkor.