Badrum, badrum

Att många idag vill ha badkar istället för duschkabin är solklart, men det är inte alla hyresgäster som själva får välja – efter ett stambyte i Helsingborg är det flera boende som inte får behålla sina badkar trots höga protester.

badkarNär man bor i en hyresrätt finns såväl för- som nackdelar och en tydlig nackdel är att man som hyresgäst inte har mycket att säga till om vid exempelvis renoveringar såsom stambyten, och det var exakt vad de boende i Helsingborg fick erfara. Helsingborgs Dagblad skriver om hur en fastighetsägare i staden just skulle göra ett stambyte och i samma veva även renovera de befintliga badrumen, men då kom det som blev lite tokigt: hyresgästerna fick inte själva välja om de ville ha kvar sina badkar eller inte, och vid protester från några utav dem hamnade ärendet tillslut i hovrätten. Väl där gick man på fastighetsägarens linje och statuerade att badkar inte längre kan anses vara standard i ett modernt hem och att hyresgästernas intresse av att behålla sina badkar inte kunde väga tyngre än fastighetsägarens intresse att renovera. Men trots domen kan man faktiskt tydligt se att svenskar mer och mer faktiskt börjar föredra badkar framför duschkabin.

Hellre badkar än dusch

I ett pressmeddelande från MyNewsDesk skriver man om hur var tredje svensk faktiskt föredrar badkar framför dusch – och det är inga avancerade badkar vi pratar om, utan det är de helt vardagliga karen. För visst är det många som drömmer om Badspecialistens massagebadkar eller en ordentlig utomhuspool också, men främst är det ett gammalt, trist, vitt badkar i hederligt emaljerad stålplåt som de flesta är ute efter – kanske mycket på grund av att de tror att mer avancerade badkar skulle vara för dyrt, men det är det inte egentligen. Är det något badkar som är dyrt så är det konstnären Anders Ölunds badkar som är helt och hållet framställt i snidat almträ med en prislapp på 1 miljon kronor, och det är det nog ingen vanlig hyresgäst som har råd med. Till Metro säger Ölund att han låtit fylla upp karet med olja under flera veckors tid för att göra det vattentåligt och totalt var det fem liter som gick åt – och nu lovar han att det är helt och hållet vattentätt. Så om du har några miljoner över på kontot och vill spendera dem på något som ingen annan äger så kan du ju alltid köpa detta badkar!