Enkla energispartips

Vill du sänka dina värmekostnader samtidigt som du gör en bra sak för miljön, då ska du ändra hur du använder hemmets energi. Här är några enkla energibesparingstips att ta fasta på.

Under årets kyligare månader är det vanligt att man tänker lite extra kring det här med att sänka sina värmekostnader och liknande i hemmet. Men detta är något man bör tänka på året om faktiskt. Och visst finns det en hel del smarta saker man kan göra för att ändra sin energiförbrukning i hemmet. Vad du bör tänka till kring är till exempel värmesystem, belysning, vitvaror och varmvatten.

Så sänker du din energiförbrukning

Till Göteborgs posten säger energi- och klimatrådgivaren vid Energimyndigheten Björn Lundqvist att det är dessa punkter du ska tänka extra noga kring:

  • Värmesystem – sänk inomhustemperaturen lite grann, bara någon grad räcker för att göra en energibesparing på ungefär fem procent och dubbelkolla så elementen är fristående och inte blockeras av någon möbel vilket stjäl värmen det ger. Glöm heller inte bort att täta alla fönster och dörrar, så att utomhusluften inte dras in eftersom det tvingar ditt värmesystem att arbeta extra mycket för att hålla sin temperatur.
  • Vitvaror – se alltid till att du har vitvaror so drar lite energi, många nya modeller har denna funktion och kanske kostar en del att köpa in men ger goda besparingar i längden. Sen är det viktigt att hålla rent härvid kyl och frys eftersom att energieffektiviteten kan ökas upp till 20 procent bara genom att hålla smuts och damm borta. Likaså tvätten ska du tvätta med energiprogram och 40 grader räcker gott och väl för att få tvätten ren.
  • Belysning – byt ut alla lampor till lågenergilampor det ger goda besparingar, upp till 25 procent av elen faktiskt.
  • Vattenförbrukningen – slösa inte på ditt vatten och duscha ljummet i stället för kokhett, du kan även byta till snålspolande munstycken på hemmets alla kranar och duschar vilket kan halvera vattenförbrukningen.