Flytta från hyresrätt till bostadsrätt

Många drömmer om att äga sitt egna boende. Att flytta från en hyresrätt till bostadsrätt innebär fler friheter men också mer ansvar. Det här behöver du tänka på innan flytt.

De allra flesta föredrar bostadsrätt framför hyresrätt och det är inte svårt att förstå varför. Möjligheterna att själv välja inredning och på sikt få ett billigare boende lockar.

Flytta enkelt och smidigt

När du hittat och köpt din drömlägenhet är det dags att börja planera flytten. Det är viktigt att hålla koll på tillträdesdatum och när du behöver säga upp hyresrätten. Ofta har hyresrätter tre månaders uppsägningstid. För att flytten ska gå så smidigt som möjligt är det bra att boka flyttstädning och flytthjälp i god tid innan. Välj gärna en firma som erbjuder en helhetslösning och kan ta hand om allt från packning till flyttstäd. Ett exempel på en bra och serviceinriktad flyttfirma är https://flyttfirma-flytthjalp.se/stockholm/ som har många nöjda kunder. Om det är något som ska renoveras i bostadsrätten kan det vara bra att planera in detta så tidigt som möjligt. Ibland kan det vara enklare att skjuta på flytten en månad för att få till drömköket eller badrummet under tiden.

Skillnaden mellan hyresrätt och bostadsrätt

Den största skillnaden mellan upplåtelseformerna är att i en hyresrätt betalar du varje månad till en hyresvärd som äger boendet. Hyran betalar du för att få rätt att bo i bostaden men du äger den inte själv. En bostadsrätt innebär att du äger andel i en ekonomiska förening som äger fastigheten som din bostadsrätt finns i. Den här andelen går att sälja när du bestämmer dig för att flytta. En bostadsrätt varit en mycket god affär ekonomiskt under de senaste 20 åren. Utvecklingen på bostadsmarknaden har inneburit stora möjligheter att tjäna pengar på den egna bostaden vid försäljning.