Flytta hemifrån första gången

När det är dags att flytta hemifrån finns en del att tänka på. Vare sig du ska flytta till en studentlägenhet någonstans i landet eller till en vanlig lägenhet i ett område du redan känner till är det några viktiga saker att tänka på för att det ska fungera så bra det bara går.

Visst är det spännande att välja möbler och tallrikar, mattor och gardiner. Det är ju de sakerna som faktiskt ska forma ditt nya hem och göra att du trivs. Men det finns en del saker som kanske inte är lika roliga, men väldigt viktiga för att allt ska bli så bra som möjligt. Här är några punkter att checka av.

Flytten steg för steg

  • Gör en budget

Det kostar ofta mer än du tror med eget boende. Det är inte bara hyran det handlar om. Ta reda på om det finns andra kostnader som inte kan undvikas. Gör en enkel budget att ha som grund för de löpande kostnaderna.
Du hittar mycket information hos flyttmännen.se om allt från flyttkartonger till att hyra släp.
På Konsumentverket hittar du massor med bra information om sånt här.

  • Alltid skriftligt avtal

Du ska alltid se till att få ett skriftligt avtal innan du flyttar. Det finns standardavtal som är enkla att använda, det är olika kontrakt för förstahandskontrakt eller om du ska hyra i andra hand. Bra tips finns på Boupplysningens sida. Avtalet ska inte vara för kortfattat. Det ska tydligt stå skrivet vad som ingår och vad som inte gör det. Var noga så slipper du trista överraskningar senare.

  • Tala om att du flyttat

Hur stort det än är att flytta så vet inte alla kompisar automatiskt om det. Myndigheterna gör det definitivt inte och allt skickas inte via nätet. Gör en flyttanmälan på Adressändring.se så du blir folkbokförd på din nya adress och din post kommer direkt till dig.

  • Försäkringar och abonnemang

Du behöver försäkra din nya bostad och dina saker. Kontakta flera försäkringsbolag och jämför. Det kan vara stora skillnader i hur mycket det kostar. Du behöver kanske också teckna abonnemang på bredbandstjänster om inte det ingår i hyreskostnaden. Sådana abonnemang skiljer sig också väldigt mycket i pris.

När du prickat av dessa punkter är du väl förberedd för din flytt. Lycka till.