Flytta till bostadsrätt

Dags att sadla om från hyresgäst till ägare av en bostadsrätt? Då finns det en hel del saker som du måste ta med i beräkning.

graf staplar mynt statistik MINDREAtt bo i hyresrätt är enkelt. Hyresvärden tar hand om alla renoveringar, kostnader och beslut om fastigheter, vilket gör att hyresgästens enda sak att göra är att betala sin hyra en gång i månaden. Men så är det inte när man istället bor i en bostadsrätt. Då är man nämligen delägare i fastigheten och medlem i bostadsrättsföreningen som fastigheten tillhör, vilket betyder att man har såväl mer ansvar som utgifter rent ekonomiskt. Till exempel är det bostadsrättsföreningen som fattar alla beslut, ger godkännanden gällande ombyggnationer i privata bostaden och som sörjer för att fasighetens skick ska hållas i topp – och det är inte heller gratis att förvärva en bostadsrätt från första början. När du köper bostad får du betala miljonbelopp och många måste även ta topplån eftersom att bankerna endast lånar upp till en viss procent av bostadens värde, och nu är det dessutom tal om att införa ett amorteringskrav för nya bolånetagare. Exempelvis skriver Dagens Industri att kravet kan komma att införas redan vi årsskiftet och det är även tal om att kravet kommer gälla för befintliga låntagare också. Så om du är i tankar om att köpa bostadsrätt – gör det nu innan kravet går igenom.

Att tänka på vid köp av bostadsrätt

Att du fått ett lånelöfte är att komma en bra bit på väg, men glöm inte topplån för kontantinsatsen. Hos Advisa på adressen https://advisa.se/privatlan/ går det att jämföra alla bankers lånevillkor, och det kan vara smart att göra innan man binder sig vid ett topplån så att man kan vara säker på att man får rätt ränta och bra förmåner. För just nu är det inte många som har råd att bosätta sig i storstäderna, vilket man på Dagens Nyheter förklarar bero bland annat just på bankernas räntor och lånevillkor i kombination med andra faktorer – och därför är det ytterst viktigt att man väljer rätt när man ska ta lån.