Hyres- eller bostadsrätt?

Det här med bostad är någonting det pratas om. Hur det byggs för få, hur det är brist, hur dyrt det är på vissa platser och hur billigt det är på andra. Det finns två huvudsakliga former av sätt att bo i en stad, det ena är hyresrätt och det andra är bostadsrätt. Ingen av dem är särskilt lätt att få. Hyresrätten är svår att få tag på eftersom kötiderna är väldigt långa och det finns många som inte uppfyller de krav som en hyresvärd kan ställa för att man ska få ett förstahandskontrakt. Den andra formen, bostadsrätt är någonting som inte fungerar för många eftersom det kräver att man har tillräckligt med pengar för att kunna betala en sådan. Det räcker inte med att ta lån eftersom man måste betala en viss del av bostadsrättens pris kontant. Det sätter käppar i hjulet för många.

Det har sina för- och nackdelar, både hyres- och bostadsrätt. Hyresrätten har den fördelen att du själv inte behöver ansvara för lagningar och sådant, om kranen läcker eller om något annat krånglar så fixar hyresvärden det. Nackdelen är väl osäkerheten, det är lättare att bli vräkt från en hyresrätt. Bostadsrätter är bra på det sättet att du faktiskt äger din bostad och det är svårare att bli av med den, men du måste å andra sidan själv ansvara för reparationer, renoveringar och liknande. Så det har sina för- och nackdelar. 

En del väljer att stå kvar i kön för hyresrätter även när de har en bostadsrätt, det är väldigt smart för då hinner de bygga upp många år i kön och kan i framtiden välja och vraka bland de hyresrätter som finns. I den här artikeln kan vi läsa om han som har längst kötid i Stockholm, och han bor för nuvarande i en bostadsrätt. Platsen i kön är en säkerhet. Så om du ska sälja din bostadsrätt när du fått tillräckligt många år i kön för att flytta in i en hyresrätt, se till att anlita en riktigt bra mäklare som kan se till att du får ut så mycket pengar från möjligt från din bostadsrätt.