Hyresavgift för hyresrätter

För att få en hyresrätt finns ganska så hårda krav från hyresvärdarna. Nästan alla bolag kräver att hyresgästen tjänar tre gånger så mycket som hyran kostar.

6064765-bostadshus-med-lagenheter

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att det finns vissa krav på en hyresgäst.

”Dessa krav handlar dels om att man som hyresgäst måste ta hand om boendet, städa och inte störa sina grannar.”

Men förutom krav på att man måste hålla bostaden i ett bra skick måste man hos de flesta bolag även tjäna en viss summa pengar. För den som är egen företagare till exempel, kan det vara svårt att visa exakt hur mycket man tjänar i månaden. En undersökning visar att nästan alla hyresvärdar i Stockholm kräver att hyresgästernas årsinkomst är tre gånger större än hyresutgifterna. Anledningen till dessa krav är för att förebygga och vara säker på att hyresgästen betalar hyran, och att företaget får in hyran.

När det kommer till bostadsbolag i övriga landet är reglerna lite annorlunda. De kommunala bostadsbolagen i Hälsingland kräver till exempel inte fast anställning. A-kassa klassas som en godkänd inkomstkälla. Däremot kan de som går på socialbidrag ha svårt att få en hyresrätt.

När det kommer till att hyra ut en hyresrätt bör den som hyr ut lägenheten kräva den hyra som man själv betalar. Den andrahandshyresgäst som betalat en oskälig hyra kan få tillbaka vad hen har betalat för mycket. Den har även rätt att få hyran sänkt för fortsatt uthyrning. Även de företag som hyr lokaler med oskälig hyra, har rätt att få tillbaka pengar.