Inred din funkislägenhet med moderna möbler

Funktionalism, i vardagstal kallat “funkis” är en välkänd stil inom formgivning och arkitektur med storhetstid under 1930-talet. Idag bor många svenskar i funkislägenheter med stora fönster, balkonger och sopnedkast. Den strama stilen i funktionalistiska lägenheter passar väl ihop med moderna möbler och de senaste trenderna.

Något som matchar bra med typiska funkisfönster är en snygg gardinkappa från NolhagaHem. Här finns ett stort utbud av trendiga gardinkappor i olika mönster och färger. Den stilrena gardinupphängningen passar bra i enkla och strama omgivningar med ljusa färger. Välj bland olika material och storlekar, där gardinkappor i linne, polyester och bomull blir en vacker inramning av dina fönster samtidigt som de effektivt ger skydd mot ljus och insyn.

En typisk funkislägenhet

Funktionalismen var det rådande idealet under 1930-talet. Här användes nya material och byggtekniker, med armerad betong som grund vilket skapade möjlighet för större variation vad gällde planlösningar. Andra vanliga material i funkislägenheter är rostfritt stål och masonit. En typisk egenskap hos funkislägenheter är avsaknaden av onödiga ornament. Det är byggnadsmaterialens egna egenskaper som får stå i centrum, med ett balanserat och sparsmakat formspråk.

Kombinera gammalt med nytt

Margareta Wibom bor i en typisk funkislägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Hon har inrett sin lägenhet med handplockade möbler och crémevita väggar i vardagsrummet vilket går väl tillsammans med den i övrigt strama stilen. Med en djup soffa samt två klassiska stolar i skinn och krom har hon plats för många gäster när hon vill ha besök. De klassiska trägolven i tidstypisk fiskbensmönstrad ekparkett var slitna vid inflytt, så hon har lackat och slipat om dem. Hallen har fått funktionen som bibliotek, samtidigt som hon har kombinerat arbets- och sovrum för att spara plats.

Inredningstips från Elsa Billgren

Konstnären och programledaren Elsa Billgren ger i magasinet Elle tips om hur du bäst kan inreda en funkislägenhet med lågt i tak.

  • Hon rekommenderar att använda låga och långa hyllor samt lågt hängd konst. Färgglada stolar och långa, smala bord passar bra ihop med brokiga tyger.
  • Funkislägenheter har ofta parkett vilket kommer bäst till sin rätt utan mattor. Om lägenheten har plastgolv passar det bra med sisalmattor som är naturfärgade och “ruffiga” i stilen.
  • I sovrummet är det bra att inreda ton i ton vad gäller sängkläder och väggar, på detta sätt skapar du en enhetlig känsla med enkelhet som ledord.
  • Du kan också sätta sänglamporna på väggen för att ge en renare stil, och kombinera trägolv med blågrå inredning.

Skapa en elegant stil

Om du inreder med konst kan du förhöja känslan i rummet via färgillustrationer. Även köket kan få en trendig touch på detta sätt. En utvald metallton kan användas för att ge en röd tråd i inredningen, du kan till exempel använda mässing i skåphandtagen, armaturen och fönstrets ljusstakar. Med svarta detaljer och mörka träslag skapas en bra kontrast till ljusa väggar. Du kan också lägga in en oväntad kulör för att lyfta rummet, som gröna köksluckor. Du behöver inte begränsa dig till endast en accentfärg. Genom att till exempel blanda dovt grön färg med djupblå och dammig rosa kan du ge ett lugnande intryck.