Säkerhetsdörr i hyresrätt

Att ha en säkerhetsdörr är något som allt fler får upp ögonen för, och det har många fördelar. Förutom att inbrottssäkerheten ökar så stänger dessa dörrar ute ljud bättre och är dessutom mer brandsäkra än vanliga dörrar. Flera fördelar med andra ord. I Metro berättar den före detta inbrottstjuven Sven Lönn om hur säkerhetsdörrar gör att inbrottstjuvar, inklusive han själv skiftar fokus:

Enligt honom är ett dånande larm, tända lampor och folk som är hemma inget som skrämmer iväg en tjuv – det är dörrarna.
– Fanns det en säkerhetsdörr med grind sket jag i det direkt när jag höll på. De är både svåra och tar tid att bryta upp, säger han. 

När man bor i hyresrätt blir det så klart lite andra förutsättningar om man vill byta ytterdörr än om man bor i bostadsrätt. Ibland händer det att hyresvärden väljer att sätta in säkerhetsdörrar till alla lägenheter, och då kan de också höja hyran då det anses att värdet på lägenheten ökar när den är skyddad av en säkerhetsdörr. Du kan ofta själv sätta in en säkerhetsdörr, men då utan någon ersättning från hyresvärden trots att aktionen gör att värdet på lägenheten ökar. Hyresvärden kan också ställa krav på att den nya dörren ska matcha de befintliga i huset, men som tur är så går det enkelt att få en skräddarsydd säkerhetsdörr som passar in oavsett om du bor i ett modernt hus eller ett hus från sekelskiftet. En del hemförsäkringar blir billigare om du har en säkerhetsdörr. Men oavsett vad så är det en god investering i din säkerhet att skaffa en säkerhetsdörr!