Sambolagen och andra punkter

Blommor och bin och ren lycka. Så är det i alla fall den första tiden när det kommer till kärleken. Och, även senare också men när det kommer till att vara kära och vilja leva sitt liv tillsammans så gäller det att veta vissa praktiska saker – då vi aldrig vet vad framtiden har för planer för oss.

Att leva på kärleken och ha en tro att det kommer vara ni för evigt ska man ha. Men, det är naivt att ignorera för vad som gäller om det skulle inträffa något. Så, det är alltid bäst att vara på den säkra sidan och ta reda på så mycket som möjligt om vad som innebär med sambolagen, hur ni ska göra med försäkringar och vad som händer om det sker en olycka.

  • Vad menas med sambolagen?
  • Hur ska man tänka när det kommer till försäkringar?
  • Gemensamt konto?

Sambolagen skyddar den svage

Sambolagen gäller om två personer bor tillsammans och har ett partnerförhållande med varandra. Men det finns mycket att se upp med när det kommer till denna lag. Om detta upphör, antingen genom äktenskap eller genom separation, så gäller sambolagen om inget annat har avtalats. Därav kan det vara bra att skriva ett samboavtal om det är så att den ene står för mer av lägenheten än den andra eller om ni muntligt kommit överrens om andra punkter. Ett samboavtal är bindande och tar upp vad det är som ska gälla vid en separation. Finns inte detta avtal och bostaden köptes för att ni två skulle bo där tillsammans så är det den svagaste som har rätten på sin sida. Alltså, oavsett vem som betalat bostaden så delas egendomen. Här kommer en skillnad på vad som innebär, rent juridiskt, att vara sambor och inte gift:

  • Ni ärver inte varandra
  • Inte underhållsskyldiga varandra
  • Rätt att begära bodelning av gemensam bostad.

Att tänka på med försäkringar

Är ni sambos så räcker det med att ni har en hemförsäkring då den täcker alla som är skrivna i bostaden. Men, det gäller även att tänka på övriga försäkringar såsom livförsäkringar om att ni är förmånstagare till varandras försäkringar. Det är viktigt att ni kontaktar försäkringsbolagen och talar om er nya situation för dem. När det kommer till andra skador kan det vara bra att förekomma med ett säkerhetsskål. Kolla på http://www.kassaskapdirekt.se/ för att öka er trygghet och minimera bråk och gråt om en olycka skulle vara framme. För, även om ni är försäkrade så kan ni inte få tillbaka det som redan gått förlorat.

Gemensamt konto?

När det kommer till att skaffa gemensamt konto är det blandade meningar. Det ni kan göra är att skaffa ett gemensamt kort för mat. Här kan det vara bra om ni tar kontakt med fler banker för att lyckas få de bästa erbjudandena. Ofta är det så att ni kan pressa priset och räntor på både bra erbjudande men även på bra erbjudanden är det kommer till era lån.

Tänk dock på att inte låta dessa termer och krångliga situationer bli ett problem i ert förhållande. Gör det som ni känner är rätt – det är det viktigaste.