Tänk på säkerheten i dörren!

Det är inte bara villor som måste säkras i form av alla möjliga åtgärder idag. Även lägenheter som hyreshus och bostadsrätter kan få ovälkomna påhälsningar av tjuvar, och då är det viktigt att ha säkra dörrar. Dörrarna måste även säkras i hela fastigheten eftersom inbrott är vanligt även i cykel- och källarförråd. Läs mer om säkerhetsdörrar här!

En säkerhetsdörr kan innefatta många saker. På Dörrakuten kan du hitta alla tänkbara dörrar genom att titta på https://dorrakuten.se/sakerhetsdorrar/ och se vad som skulle behövas hemmavid. Säkerhetsdörrar kan även inbegripa branddörrar och ofta en och samma dörr i ett. Men vad krävs av en säkerhetsdörr i hyreshus?

enhet för att kontrollera hemmetSäkerhetsgrejer för det optimala bygget

En dörr måste givetvis vara tålig för att kunna förhindra att materialet brister. Man vet ju aldrig vad som kan inträffa. Om elden sprider sig måste dörren kunna hålla tillbaka rök och flammor, och kommer det en galen yxman så måste dörren stå emot slagen.

Branddörrar måste länge kunna hålla tillbaka elden så att folk i huset ska kunna hinna undkomma innan elden sprider sig. En branddörr är därför där för att vinna tid.

I en säkerhetsdörr som främst ska förhindra uppkomsten för inbrott är olika saker viktiga. Nyckelkåpor, kodlås med blipp och hårda material är bara några av sakerna att ta fasta på. Ett sjutillhållarlås är vanligtvis säkrare än ett vanligt lås som är lätt att få upp. Tänk också på att tjuvar ofta använder kofot. Använd därför också säkerhetskedja på dörren, vilket också är ett bra knep när någon okänd ringer på som du inte vill släppa innanför tröskeln.

I förråden

Visst är säkerhetsdörrarna viktiga till lägenheterna men de är framför allt viktiga till källarförråd och cykelförråd med mera. Vem som helst kan annars ta sig in och länsa förråden på grejer. I vissa fall har det även förekommit att obehöriga och hemlösa går in och lägger sig och sover i källaren.