Vem har ansvar för fastigheten?

De flesta som äger eller hyr en lägenhet har dålig koll på sina rättigheter och skyldigheter gentemot sin fastighetsägare och många gånger har man ingen egentlig koll på vem som har ansvaret för fastigheten man bor i. Därför kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig när det kommer till frågor eller problem rörande sin bostad.

”[…] Tommy Ohlsson från Malmö emot priset “Årets fastighetsägare 2003”. Priset delas ut av Fastighetstidningen, efter intervjuer med Hagagruppens nöjda hyresgäster och en hemlig inspektion av hyreshusens tvättstugor, trappuppgångar och trädgårdar.” läs mer.

3040342-lagenheter-i-bostadsomrade-4 (1)En enkel fingervisning för att ta reda på vem som äger fastigheten är att titta på hyresavin eftersom denna måste uppge vem som är hyresvärd och därigenom ägare av fastigheten. Så när det kommer till exempelvis olika renoveringar av huset är det fastighetsägaren som ska anlita företaget som ska utföra arbetet. Vid till exempel upprustning av husfasader kan det vara bra att anlita företaget Scansale puts & mur som sedan 2001 specialiserat sig på fasadarbeten med både renovering och puts av fasaden. Men ett annat bra tips för hyresgäster och ägare av bostadsrätter är att ta upp sina fastighetsproblem under hyresstämmor och bostadsföreningsmöten för att gemensamt kunna komma fram till bra lösningar. Sålunda ska dock poängteras att oavsett vad för typ av ärende man har gällande sitt boende så är det alltid fastighetsägaren som har det yttersta ansvaret för att något ska bli åtgärdat vilket gör att man alltid kan vända sig direkt till sin fastighetsägare med sitt ärende.